keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Kastelukaivolla

Näillä helteillä puutarhassa riittää kasteltavaa.


Särkynytsydän - Lamprocapnos spectabilis


Pihamaalla on vanha kaivo, jonka vesi ei ole ollut vuosikymmeniin juomakelpoista, jos koskaan. Tonttia kunnostaessamme emme kuitenkaan halunneet hankkiutua kaivosta eroon. Se sijaitsee juuri sopivasti keskellä pihaa, mikä tekee siitä hyvän kastelukaivon. Kosteassa maassa kaivon ympärillä viihtyy särkynytsydän, mitä ihanin perinneperenna. Tiesitkö, että englanniksi kasvia kutsutaan mm. nimillä old-fashioned bleeding-heart, Venus's car, Lady in a bath ja Dutchman's trousers!

6 kommenttia:

 1. Voi onnellisia pihakaivon omistajia!
  Meidän täytyy ottaa hanasta kaikki vesi mitä kasveille kannetaan. Kukkapenkit saavat kyllä olla luonnonkastelulla, mutta kasvihuoneeseen saakin sitten vettä kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pihakaivo helpottaa puutarhahommia aivan valtavasti! Tosin vesi on niin kylmää ettei sitä voi sellaisenaan kaataa kasvihuoneeseen, muille kasveille kylläkin.

   Poista
 2. Pihakaivo on ihan ehdoton. Se vedenmäärä mikä kasveille menee on ihan järjetön. Kuivimpina kausina vesi loppuu kaivostakin, kun tarpeeksi läträä. Myös lapset rakastavat letkulla kastelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Meidän kaivo toimii ämpärisysteemillä, laiskana puutarhurina haaveilen sähköpumpusta ja letkusta suoraan kasvimaalle... ;)

   Poista
 3. Minulla on samanlainen kaivo pihassa, mutta laiskana ihmisenä en jaksa nostella narulla vettä vaan otan hanasta seinästä. Porakaivon vesi on kuitenkin niin kylmää, ettei sitä voi suoraan antaa kasveille, vaan sen on annettava lämmetä tynnyreissä ensin. Siitä eteen päin homma hoidetaan kastelukannuilla. Huokaus, muutaman vuoden nostin kaiken käyttöveden tuollaisesta kaivosta kesät talvet, eikä se tuntunut mitenkään oudolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pumppua mekin olemme harkinneet, mutta siinä tapauksessa kaivo luultavasti saataisiin tyhjäksi muutamassa päivässä ;)

   Poista

Kiitos, arvostan valtavasti jokaista asiallista kommenttia!